Lithium Batteri

Lithium batteri kan det svare sig?

Lithium batteri har været et ønske hos mange, men prisen har altid afholdt folk fra at investere i et.
Men på den lange bane er Lithium billigere og bedre end GEL – AGM batteri.

100Ah Lithium SuperPack Batteri

 

 

AGM og lithium LiFePO4 batteri er leveringsdygtige muligheder til en båd eller campingvogn. Ved første øjekast synes disse batterier at være temmelig ens: De er begge “8D” størrelse, deres amp-timer er ens … AGM vejer omkring 40% mere, hvor lithium batterier synes som overpris i forhold til det ordinære AGM.

AGM-vs-lithium-batteri_pris
Problemet her er amp-timer-gåden. Lithium LiFePO4 batterier er så meget anderledes i forhold til AGM, og der er langt mere at overveje end blot fabrikkens amp-timer trykt på specifikationen.

Hvad vi virkelig har brug for at sammenligne er de anvendelige amp-timer i stedet for amp-timerne fortrykt på batteriet.

AGM – GEL batteri går ned i effekt, når det er på 50% kapacitet, derfor giver et 100 Ah AGM/GEL kun 50 Ah brugbare AH ved fuld effekt.
Lithium Batteri oplader ved kun 80% af batteriet for at opnå størst antal opladning / cykluser, og på den måde kan vi med Victron Energys SuperPack batterier opnå garanteret 2.500 + opladninger, og giver os 80Ah.
Effekten på et Lithium batteri er den samme, om der er 80 – 50 – 10% tilbage på batteriet.
AGM vs lithium batteri brugbar AH
Lithium LiFePO4 batterier er 99% effektive, hvilket betyder, at de tillader den samme mængde amp-timer både ind og ud. Blybatterier er mindre effektive og har et tab på 15 ampere under opladning, og ved afladning falder spændingen hurtigt og reducerer batteriets samlede kapacitet. AGM batterier er lidt bedre, men langtfra så gode som lithium. (Hvis du ønsker at anvende forbrugsartikler såsom en air conditioner eller vandvarmer, har du brug for lithium batterier).

Et lithium batteri bevarer sin spænding under brug, hvilket er bedre og mere effektivt for alle vore elektriske apparater. Lithium ser ikke på, om det er på 30% eller 95%, og det vil ikke miste kapacitet. Dette er især vigtigt for elektrisk apparater, vandvarmere osv, der trækker en masse strøm.

Ser man på de brugbare amp-timer, ser man tydeligt, at AGM batteriet næsten kun har halvdelen af de brugbare amp-timer i forhold til lithium. For at få en lignende mængde brugbare amp-timer skal vi bruge to AGM batterier for at matche et lithium LiFePO4 batteri.

Forventet levetid AGM  – Lithium

Den næste store forskel mellem AGM- og lithiumbatterier er den forventede levetid. Lithium LiFePO4 holder mindst dobbelt så længe som et AGM og sandsynligvis endda tredobbelt. Det betyder, at vi mindst skal fordoble mængden af AGM batterier under samme levetid som et lithium batteri.
Ser man ikke videre end dette, er det let nok at se, at man mindst skal have 8 stk. AGM batterier for at have en lignende løsning som et lithium batteri. Så ikke alene har man mere vægt og bruger mere plads, men så er prisen sandsynligvis billigere.
levetid AGM vs lithium batteri

Økonomien i AGM – Lithium batteri

AGM i mærket Vision koster 1.768,-
Vi skal bruge 2 stk. for at opnå 100 Ah uden tab af effekt = 3.536,-
Levetid 600 opladninger eller 5 år.
Ved 5 år bruger vi 8 AGM Batterier mod 1 Lithiums 2.500+ opladninger  = 8 x 1.768 = 14.144,00
Derudover kommer der omkostninger, hvis man ikke selv skifter dem.
Lithium SuperPack 100 Ah batteri koster DKK 10.312,50 og vil derfor spare os DKK 3.831,50, hvis vi kun kigger på økonomien.

Valg af størrelse Lithium Batteri

Går du fra et AGM / Gel batteri, og vil skifte til Lithium batteri, er der et vigtigt parameter, du kan bruge for at vælge størrelsen af dit Lithium batteri.

75 Ah AGM batteri  = 12 x 75Ah x 0,5 = 45 brugbare Ah på fuld effekt.
Det vil sige, at et 50Ah Lithium Batteri vil kunne dække dit normale behov fra et 75Ah AGM batteri.
50 Ah Lithium Batteri = 12 x 50 x 0,8 = 48 brugbare AH på fuld effekt.

Det vil sige med et 75Ah AGM batteri i din båd eller campingvogn, kan du nøjes med et 50Ah Lithium batteri, og du vil stadigvæk have den samme effekt men lidt mere strøm.

Flex solceller, SmartSolar regulator og Lithium perfekt løsning!

Flex solceller hvad end det er FlexLight til campingvogn & autocamper, eller om det er FlexUltra solcelle til både, får du den perfekte løsning til opladning af dit Lithium batteri. Victron Energys nye Lithium batteri SuperPack er et batteri med indbygget BMS – kontakt, som afbryder batteriet i tilfælde af afladning, overladning, samt høj temperatur.

SmartSolar Laderegulator MPPT 75-15SmartSolar MPPT Regulatoren kan oplade Lithium batteriet uden ekstra komponenter. Via den indbyggede bluetooth ser du status på opladning / solcelle / batteri fra din Smartphone iPhone, Android.
Er du ikke i nærheden af din installation, så du kan tilgå den med Bluetooth, så kan du tilkøbe et VE.Direct LoRaWan-modul, som giver dig time-for-time oplysninger om din installation via Victron Energys gratis fjernovervågning: VRM online-portal vrm.victronenergy.com.

Overlad trygt installationen til X-Sol Danmark

X-Sol Danmark har flere års erfaring indenfor solceller og sammensætning af de forskellige produkter. Vi kender alt til, hvordan installationen af Lithium batterier skal gøres, så du kan overlade det trygt til X-Sol Danmarks mobile service.

Loading...

Skriv et svar